TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Výstavbě ocenária na Letné předchází složitá přípr…(import z brusle.info/blog)

Výstavbě ocenária na Letné předchází složitá příprava

Hlavní město Praha dnes vyvrátilo spekulace, že Oceanárium na Letenské pláni nevznikne. Důvody, proč se zahájení výstavby zdržuje již několik let, jsou dány především administrativní náročností celého projektu. Na záměru se však stále pracuje a australská společnost Underwater World Oceanarium (UWO) je připravena po skončení přípravného procesu projekt uskutečnit.

Jednáním s UWO předcházelo vyhlášení soutěže na využití základů památníků J.V. Stalina na Letné. Následně zástupci hl.m. Prahy připomínkovali studii výstavby oceanária tak, aby vyhověla požadavkům ochrany přírody, které si město vymínilo. Investor tedy musel studii několikrát přepracovat dle těchto kritérií. Následovalo přijetí memoranda, které definovalo vůli města jednat s UWO o výstavbě a začal proces změny územního plánu. „V současné době jednáme s investorem o nájemní smlouvě. Čekáme také na doložení způsobu financování celého projektu, který musí být její přílohou. Poté smlouvu projedná městská rada,“ uvedl náměstek primátora ing. Pavel Klega, který je zodpovědný za hospodářskou politiku města a správu majetku.

Pokud se záměr uskuteční, budou moci návštěvníci v obřích akváriích obdivovat na 250 druhů mořských živočichů včetně žraloka. Podle současných úvah by soukromý investor mohl oceanárium otevřít v místě bývalého Stalinova pomníku přibližně za dva roky od zahájení prací. Jeho výstavba by stála zhruba 670 milionů korun. Projekt počítá se vzdělávacím střediskem, dětským koutkem, odpovídajícím sociálním zázemím atd. Ve směru od řeky Vltavy mají dle plánu vést k mořskému centru eskalátory zapuštěné do terénu tak, aby vizuálně nenarušovaly panorama lokality.

V Praze 25.9.2007

Kuaaaaaaa!