TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Velké jarní cyklojízda 2008Jako každý rok proběhno…(import z brusle.info/blog)

Velké jarní cyklojízda 2008
Jako každý rok proběhnou kromě pravidelných jízd i dvě velké – s masovou propagací a slušnou účastí.
Co se propaguje ? Možnost bezpečné jízdy Prahou na kole. Nejen na kole – týká se to jakékoliv alternativní (huh, to zní zeleně) dopravy. Kola, koloběžky ale třeba i vozíčkáři. Zkvalitnění přesunu po Praze jinak než autem.
Už při mém příjezdu na čas na Náměstí Jiřího z Poděbrad bylo vidět, že mnoho desítek cyklistů neodradilo aprílové počasí a vyjelo do Prahy.
Po úvodním slovu pořadatelů (kdo, jak, proč) vystoupilo několik hostů: ti si na rozdíl od pořadatelů, kteří dělají protest tak, aby nikoho nenaštvali, nebrali servítky a vcelku se shodli, že magistrát dělá pro cyklisty hou…by (p. Matásek). Ještě krátké modní přehlídka (smysl jsem nepochopil, ale modely to byly zajímavé) a následuje organizační pokyn, že do pěti minut je třeba vyklidit náměstí.
To se vcelku daří a peloton se za doprovodu policii na motorkách, kolech a v autech vydává na svou cetu Prahou.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)  Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Mimochodem – měli tu jako obvykle stánek Zelení a proaktivně zachraňovali kde co.
Z náměstí Jiřího z Poděbrad do Korunní, přes Náměstí míru na magistrálu. Řidiči stojí a ti méně chápaví, kteří nevidí proud kol a dvě policejní auta, blokující dopravu, neustále troubí.
Po magistrále kolem Hlavního nádraží a přes Štvanici. Zatím nejsou žádné zácpy, takže jízda je plynulá a na široké magistrále se jede dobře. Ostatně jako pokaždé, když tam nejsou auta.
Kola doplňuje pár bruslařů (Tóča samozřejmě) a několik lidí na longboardech. Modely kol jsou od nejnovějších GT až přes Ukrajiny až po kola s datem výroby před první světovou válkou.
Na Vltavské se uhýbá k Tržnici a tam se to hromadí: úzký prostor mezi chodníkem a tramvajovým ostrůvkem nestíhá pobrat dav a tak se čeká.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)  Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Libeňský most a odbočka na cyklostezku směr Trója. Já si samozřejmě nepřečetl trasu a tak jsem po ní předtím jel na sraz. No, aspoň si to dám v obou směrech, že. Dvě zácpy způsobené čekáním nikoliv na Godota, ale bůh ví na co. Prostě se napřed čeká a pak nejednou jede bez toho, že by se cokoliv změnilo :)
Poklidný dojezd do Tróji k loděnici nebyl narušen ani několika extrémními hovady na inline bruslích, nad jejichž síly bylo pochopit, že když jede policejní auto a za ním dav kolařů, tak opravdu není dobrý nápad hned po přejetí auta vyrazit opačným směrem po prostředku a ještě se pelotonu snažit vysvětlit, že tam nemá co dělat. Jestli je nakonec někdo hodil do vody, nevím.
V loděnici už bylo připraveno občerstvení a pódium pro koncert. Na to jsem ale nečekal, protože (první neoficiální odhad) dvanáctset kolařů žádně zahustilo prostor a začínalo být těsno.
První letošní cyklojízda byla příjemná jako projížďka. Jen nevím jestli se forma protestu „nikoho nenasrat“ nemíjí účinkem.