TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Zachráníme letnou před námi samými ?

Čas od času se najdou někdo, kdo si myslí, že je třeba zastavavovat, organizovat a nějak upravit každou část Prahy. A tentokrát to postihlo důchodce Václava H. v jeho snaze zrealizovat se na Letné.

Pokaždé, když na Letné vidím lidi, kteří se baví jak se jim zrovna zachce, je mi fajn. Vidím tu partu hrající frisbee, o kousek dál fotbalisti s brankou mezi dvěma keři. Hned vedle pár ležící v trávě a za stromem třeba griluje parta žen v burkách (opravdu, viděl jsem na vlastní oči). Lidé se baví jak a kde se jim zachce.

Do toho ale vstupují pravidelně politici/archtekti/kokoliv, kdo má pocit, že právě on je ten vyvolený k určení odkud kam bude rekreační oblast, kde bude vyhrazeno pro sport a kam se může lehnout na trávu. Anebo výhodně prodat větší množství pozemků developerům – Letná city či Letní shopping park je dostatečnou motivací pro kapříky plující sem a tam.

Dalším bodem je samozřejmě bývalý Stalinův pomník – magistrát neví co s ním a už vůbec nemá na údržbu. Tudíž zoufale hledá investora, který s tím něco udělá. V posledním kole snad naštěstí zvítězil zdravý rozum a rybičky nebudou.

2308729-tul-havlova-letna  2308584-tul-havlova-letna  2308558tulhavlovaletna.jpg

Právě bývalý prezident totiž rozhodl, že je potřeba najít řešení pro Letnou – jedno z klíčových míst Prahy.

Aktivistický patent na rozum. Kde byli, když na Karlově náměstí vyráběli skleněnou krychli ? Pankrácké mrakodrapy ?

Kdybych byl na jejich místě, sám bych asi nebyl tak odvážný. Například Chotkova ulice. Některé projekty by ji úplně zrušily. Stejně jako neberou jako danost osu ulice Milady Horákové.

Kde končí novátorství a začíná prezentace přerostlého ega ? Na posledních návrzích na výstavě na Staroměstské radnici byly k vidění návrhy převážně z druhé kategorie.

Proč tedy nenechat prostor lidem ? Trávník, pár stromů a třeba ještě jedno občerstvení. Ať si všichni dělají co a kde chtějí.

Aspoň já nechci vyhražené oplocené eurobezpečné normovaná plochy zvlášť na každou činnost, kterou dělám.