TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

K2/Kizer sestavení bruslí

Přiznávám (nerad), že zcela nové rámy Kizer jsem našel více méně náhodou při úklidu. I s novými kolečky na agressiv. Tak co s tím ? Smontovat !

081120114415

Za základ posloužily osvědčené boty K2 Fatty Pro – s nájezdem tři sezony, byť většina s rámy na 80mm kolečka (street až fitness). Montáž/demontáž nepřinesla nic neobvyklého (snad kromě nánosů špíny) a za chvíli byly hotovo.

Rámy Kizer jsou elegantní, byť poměrně těžké. Na vině je kovová konstrukce, na kterou jsou šroubovány umělohmotné vyměnitelné díly. Celkový rozchod rámu i přes velké vybrání uprostřed není příliš velký proti mému současnému 247mm rámu  je delší asi o pět centimetrů. Nezvyk a přílišná stabilita se objevuje v zatáčkách i po doskoku točených triků (180, 360).

Poněkud netypicky jsou řešeny osy šroubů – v jedné polovině rámu je závit a šroub je z jednoho kusu – dotahuje se tedy do rámu a stačí jeden imbus. Šrouby jsou velmi tlusté a standardní vymezovače se na ně nevejdou. Ty, dodané k rámu se zase nevešly do těchto kol. Takže prasácky bez nich.

Kola Jeph Howard 58mm s pro mě nezvyklým profilem – proti eliptickému průřezu fitness kol jsou tahle skoro obdélníková.

081120114417  081120114419 081120114420 081120114418

První dojmy

Děs a hrůza. Kola nejedou, brusle je nízko a neobratná. První pád přišel po dvou metrech na chodníku – trochu jsem položil brusli na bok, ta se (už) svezla po rámu a bylo.

Dojet na Letnou bylo v zásadě utrpení – takhle jsem se už na bruslích dlouho nenadřel.

Je ale důležité upozornit, že jsem zvyklý na 80mm kvalitní kola a tohle je přece jen někde jinde. A navíc při cestě zpět (lehce z kopce) brusle jela poměrně slušně.

Na Letné to ale bylo hned jiné – první náskoky na lavičku  – jo, to je ono. Hluboké vybrání uprostřed rámu perfektně vede a brusle drží na hraně jak přibitá. Umělá hmota kryje všechen kov a nikde tak nic nekřípe při většině triků.

Zkusmo prá royale, unity (oboje na front i backside), soyale, nějaké ty topsidy – už jsem agresivu odvykl, takže to bylo spíš na ozkoušení než na styl a krásu.

Pak se mi ale bohužel ozval kotník (a koleno a kyčel) a poměrně rychle jsem si uvědomil, proč jsem s agressivem přestal. Škoda, hodina a půl uběhla rychle a docela bych se ještě povozil.

Opotřebeni rámu po hodině a půl jízdy je vidět na fotkách – jsou to první škrábance a tudíž jsou vidět až moc.

081120114416

Celkově nezbývá než hodnotit kladně. Jízdní vlastnosti odpovídají agresiv bruslím, rám samotný jede dobře a s lehkou botou drží váhu celé brusle v přijatelných mezích. I když se jedná o celkově netypické řešení, výsledek velmi příjemně překvapil.