TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Co do uší ?-[import z mamil.cz]

Neběhám se sluchátky pravidelně, ale občas je to příjemná změna. Což ale znamená nějaká ta sluchátka mít a pokud možno sportovní, neboli  taková, která hned nevypadnou z ucha.

Oboje má pro i proti – bez nich daleko lépe vnímám trasu, jak dupu, jak funím. Kdo na mě křičí či troubí. Naopak se sluchátky je to složitější – je potřeba nějaká, dostatečně velká, kapsa na zdroj hudby (=mobil), takže kalhoty+triko nestačí. Čili další věci, co se houpou, tlačí, dřou a rozptylujou.

V neposlední řadě špatně vybraná hudba a pokusy přeladit na něco snesitelnějšího dokáží běh docela skazit. Vlastně i na maratonu jsem měl namíchanou složku s MP3 jako poslední záchranu a povzbuzení, jednou za trasu jsem to zapnul, strašně mě to štvalo a obratem se to vrátilo do kapsy.

V plánu je, že další Garminy by mohly muziku umět, což v kombinaci s Bluetooth sluchátky dost problémů řeší.

Když to tak píšu, vychází mi to spíš na běh bez hudby – ale někdy na to nálada je. Jo – a než chystat playlisty a bůhvíjak nad tím přemýšlet, lepší z Youtube stáhnou nějakou dvouhodinovou kompilaci „bass boosted“ a je hotovo. Ono poslouchat celý běh jen oblíbené písničky taky není ono.

A druhá důležitá věc: u sportu se člověk potí a není nic horšího, než pořád napravovat vyklouzávající sluchátko. Je fajn, když se dá nasunout do ucha na první dobrou a drží – ale znáte to: někdy to vyjde, někdy ne.

Za poslední dva roky mi prošly ušíma tři žásadnější modely.

Sennheiser CX 686G

Plusy:

  • skvěle hrají
  • nepotřebují nabíjet, párovat
  • pevný hák v uchu, dobře drží.

Minusy

  • Kabel. Dá se různě schovat pod tričko, ale většinou to tahá sluchátka z uší
  • 3,5 jack, do nových telefonů s redukcí.

První sluchátka pro sport. Ja běh, tak posilování. Často stačilo kabel protáhnout někde pod oblečením a bylo to. Stejně často kabel zachytil o nějaký výčnělek a vyrval mi sluchátka z uší. Na pecky výborný zvuk. Vlastně hlavní důvod, proč jsem od nich odešel byl, že aktuální telefon neměl 3,5 jacka.

Creative Outlier Sports

Klady

  • Zvuk
  • Doba hraní
  • Skladnost

Zápory

  • ovládání na jedné straně, táhne sluchátka do strany

Creativy mi zatím vyhovují nejvíc. Na jedno nabití vydrží minimálně osm hodin, hrají velmi dobře (v rámci možností), ale jsou citlivější na  zastrčení do ucha (čím hlouběji, tím lépe hrají. Pokud to bolí, povytáhnout :). Vyhýbají se jim mým okolím popisované problémy s rozpadáním spojení. Hák do ucha je měkký až moc – na ostřejší sporty by mohl být větší a tvrdší. Baterie a ovládání je nesymetricky kousek pod pravým sluchátkem – což vám poleze na nervy jako mě – sluchátka tahají do strany a pravé ucho má tendence vypadávat častěji. Většinou se ale najde nějaké pozice, kdy je spojovací drát chycený pod límcem a stačí si zvyknout a moc se nerozhlížet – a pak sluchátka drží skvěle.

Redmi AirDots

Klady

  • Malé a lehké
  • Rozhlížení se
  • Zápory

Zvuk

  • Malé a lehké
  • Vypínají se v krabičce
  • vypínání při dotyku

Pokus za pár dolarů z Číny. Nic jsem neočekával, takže jsem  nebyl zklamán. Hrají – adekvátně na pár dolarů. Basy jo, zbytek… asi tam někde je. Musí bydlet v krabičce, kde se i dobíjejí. Pokud je tedy nechám na stole, zůstanou připojené k telefonu, vybyjí se a telefon nebude hrát nahlas, resp. bude hrát do sluchátek. Jsou malá a lehká takže v uchu při běhu příliš nedrží. Dá se najít poloha a pak dolaďovat, ale zase celý vnějšek je dotykový vypínač – stačí přitlačit do ucha, sluchátkům to chvíli trvá, jen co dám ruku k tělu, přestane to hrát. Takže další dotyk a hrajeme.

Když začnou padat, není nic, co by je drželo a pokud mi vyklouzne jedno někde v přírodě, rovnou jdu objednávat znovu a ani nebudu zkoušet hledat.

Zase je skvělé se volně rozhlížet, kdy nic netahá za krkem.

Závěrem ?

Ani jedny zatím nejsou ideální. Nejvíc mi vyhovují Creativy, ale je to spíš také zvyk, než bůhvíjaká pohoda.

Docela by stálo za to vyzkoušet třeba Sennheisery Momentum – jak sedí v uchu a hrají, ale 6000 za sluchátka mi už přijde docela dost.