TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Žraloci už i na Letné?Jan PaulZ Letensk&eac…(import z brusle.info/blog)

Žraloci už i na Letné?
Jan Paul

Z Letenské pláně sledoval roku 1420 Zikmund Lucemburský porážku svých vojsk pod Vítkovem, nyní má utrpět významný pražský topos vlastní porážku „smíšenou sportovně-kulturní funkcí“, komerční soběstačností, obřím akváriem, tzv. Oceanáriem. Považuji to za mainstreamovou aroganci, komerční terorismus, čin, jež jde ve své podstatě proti kultuře.

Zdá se mi, že radnice jsou přímo posedlé komerčním využitím všeho, co se jim zdá být v jejich píli a snaze měnit, zlepšovat, či budovat nevyužito, co si prostě jen tak je, existuje, přebývá a přetrvává. Samotný princip změny je pro ně ona ctižádost být kulturní, bez ohledu na to, o jakou změnu jde.

Čím více státem placených úředníků máme, tím více příslibů změn můžeme očekávat a tím více se budeme později potýkat s jejich nezřízenou kulturní snahou, začasté s omezeností. Objeví lokalitu, místo, objekt, nahlédnou do zahraničních časopisů a už mají nápad, touhu měnit, jak říkají – tvář města, tvořit jeho budoucnost, psát nové dějiny.

Zaklínadlem a kouzelnou formulkou je „komerční soběstačnost“, ano, vše musí být v duchu doby soběstačné, musí se uživit, když se něco samo uživí, je to známkou kvality, výrazem správného rozhodnutí, co se neuživí, je k ničemu a je třeba to změnit. Komerční soběstačnost, komerční využití je trend a slova, jež i z úst hlupáka znějí aktuálně a současně.

V Letenských sadech, v prostoru pod Stalinem, by mělo být Oceanárium, obrovské průchozí akvarium, 2.2 mil. litrů synteticky vytvořené mořské vody se žraloky a tunelem pro návštěvníky. Město Praha dostalo nápad a v roce 2000 vypsalo veřejnou soutěž, komise ze čtyř nabídek vybrala projekt výstavby Oceanária společnosti Underwater World Oceanarium.

Městské zastupitelstvo a investor tomu říkají „smíšená sportovní a kulturní funkce“ a protože Letná je podle územního plánu historickou zahradou, bude nutné změnit toto území z historické zahrady na území se sportovně-kulturní funkcí. Klubu Za starou Prahu se to samozřejmě nelíbí, je to devalvace prostředí a z nábřeží E.Beneše povedou nahoru dokonce eskalátory.

Podle investora budou v Oceanáriu umístěny i ukázkové nádrže, kde bude možno se dotknout různých druhů hvězdic, mořských sasanek, korýšů a krabů. Záměrem je prý vytvořit v návštěvníkovi pocit, že zde strávil příjemné dopoledne nebo odpoledne (sic!), o čemž bude referovat svým přátelům a známým a sám se bude chtít opakovaně vracet. Jak dojemně a věru podrobně propracovaný podnikatelský záměr!

Z Letenské pláně sledoval roku 1420 Zikmund Lucemburský porážku svých vojsk pod Vítkovem, nyní má utrpět významný pražský topos vlastní porážku „smíšenou sportovně-kulturní funkcí“, komerční soběstačností. Považuji to za mainstreamovou aroganci v zóně klidu, komerční terorismus, čin, jež jde ve své podstatě proti kultuře.

Oceanárium údajně nebude vidět, jenomže kultura není jenom to, co je vidět, kultura jsou i pojmy, kontexty posilované významem tradice a také vědomí, paměť, genium loci, které bude v pozitivní heterotopii na vrchu Letná zasaženo zcela cizorodým prvkem. A proč? Protože radní chtějí změnu za každou cenu, vlastně ne, rybičky byly vždycky dobrý byznys.