TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Strážníci Městské policie v Opavě na bruslích? Vti…(import z brusle.info/blog)

Strážníci Městské policie v Opavě na bruslích? Vtip? Ne, skutečnost!


Opravdu jde o první bruslařsky mobilní policii u nás. Po loňských nočních jízdách na inline bruslích městem Opavou, na kterých se Městská policie organizačně podílela, se na kolečkové brusle postavili i její strážníci. Zní to jako úsměvně vzhlížející úryvek z nově vznikající série komediálního seriálu, ovšem skutečnost je jiná. Strážníci v Opavě opravdu vlastní asi desítku párů tohoto sportovního náčiní a ochranných pomůcek, které jsou již součástí jejich výbavy, a to i při výkonu služby. Jak se s tímto moderním trendem, který se těší stále větší oblibě, vypořádávají, nám při rozhovoru osvětil zástupce ředitele Městské policie v Opavě Bc. Petr Borunský.

Jak vnímá Městská policie v Opavě neustále se zvyšující počet bruslařů?
Je potřeba rozlišit bruslící veřejnost na 2 skupiny. Na bruslaře, kteří jsou jakýmkoliv způsobem organizováni, mají zajištěn doprovod a další náležité věci, jako tomu je např. při sobotních nočních vyjížďkách městem, a na bruslaře, kteří si jen tak vyjedou. Problém je v tom, že podle zákona jsou bruslaři vedeni jako chodci. Tzn., že na vozovku mohou jen v případě, že nelze použít chodník. Ale my s bruslaři boj nevedeme, naopak to bereme jako novou možnost využití volného času, a to nejen mládeže.

S nápadem nakoupit inline brusle a příslušné vybavení přišel a zrealizoval ředitel MP v Opavě Ing. Richard Szotkowski. Jakou vidíte perspektivu a možnosti ve využití bruslí? Je to jeden z prostředků, jak se přiblížit veřejnosti?
Nákup bruslí byl zamýšlen i jako zlepšení komfortu strážníků, kteří o bruslení jevili zájem a tím i prezentace Městské policie, protože vedle našich hlídek na jízdních kolech jde další rozšíření naší činnosti, popř. i výkonu služby i v odlehlejších částech města. Vnímáme to i jako způsob navázání kontaktů, sbírání podnětů pro případné změny a celkové přiblížení se k bruslařské veřejnosti.

Vaši strážníci i Vy sám jste v uplynulých dnech prošli „kurzem bezpečného bruslení“ pod vedením instruktorů z týmu sportovnikurzy.cz ve spolupráci s USK Slezské univerzity. Nevylučujete tedy možnost využívání inline bruslí i při výkonu služby?
Samozřejmě. Určitě nikdo ze strážníků nebude na bruslích 12 hodin denně, ale v rámci některé z jejich pochůzek, či kratšího časového úseku během výkonu služby, tuto variantu na bruslích spíš vítáme. Tento kurz by měl přispět k tomu, aby strážníci, u veřejnosti nevyvolávali škodolibý úsměv, ale vypadali opravdu jako pokročilí bruslaři a nemuseli se za to stydět. Myslím si, že tento kurz v tomto ohledu naše očekávání předčil. Ovšem využívání inline bruslí je na strážnících samotných.

Dokážete srovnat Vaše pocity, popř. strážníků před absolvováním tohoto kurzu a nyní po zvládnutí všech bruslařských dovednostech?
Určitě. Někteří ze strážníků stáli na kolečkových bruslích poprvé, podruhé v životě a nyní je zcela zjevné jejich nadšení a motivace. Obavy a skepse, se rychle rozplynuly, když zjistili, že při dbání na bezpečnost, se tento zdánlivě nebezpečný sport, stává opravdu bezpečným. Určitě jsme všichni nastartovaní k dalšímu zdokonalování.

První noční jízda Opavou se blíží. 20. květen je již za dveřmi. Vnímáte skutečnost, že organizátoři připravují těchto „bruslících sobot“ na dvě desítky, což je třikrát více než v loňském roce, spíš pozitivně nebo naopak?
Pro nás, jako pro městskou policii, počet vyjížděk nehraje roli. Jako podstatné bereme spíše to, aby celá akce měla legislativní rámec a Slezská univerzita ve spolupráci s Magistrátem města převzala záštitu nad celým kolotočem nočních jízd.

Máme zprávy, že na předposlední květnovou sobotu se chystá do Opavy mnoho bruslařů a to nejen z blízkého okolí, ale např. i z Olomouce, či Prahy. Nemáte obavy, že počet účastníků může několikanásobně překročit loňskou účast? A pokud se tak stane, je to ve vašich očích negativní skutečnost přinášející možné komplikace při organizaci nebo právě naopak ještě větší zviditelnění této společenské akce, která se takto pravidelně koná pouze v Opavě?
Podle mého názoru ve většině případů v loňském roce samotná organizace byla bezproblémová, samozřejmě se objevují nedokonalosti, na kterých jsme ochotni společně s organizátory spolupracovat a vylepšovat. Pokud si dobře vzpomínám, vloni se sešlo nejvíce něco kolem 300 bruslařů, čemuž byla přizpůsobena organizace i rychlost celé jízdy městem, aby se „peloton“ bruslařů příliš neroztrhal. Může se stát, že narůstající počet bruslařů může začít vadit jím samotným. V tom případě je třeba si uvědomit, že nejde o závod a výkonnostní zážitek z jízdy, ale spíše o sportovně-společenskou akci, kdy se může potkat mnoho vyznavačů bruslení a také projet se na místech, kde by se během provozu jen obtížně protahovali mezi řinčícími motory aut. Věřím, že organizátoři se na počet účastníků pečlivě připraví, tak jak tomu bylo v minulém roce.

Vy sám se chystáte na některou z nočních jízd?
Samozřejmě!

Co byste takhle na dálku vzkázal bruslařům, kteří zvažují cestu do Opavy za bruslením?
Ať se toho rozhodně nebojí. Městská policie je rozhodně nebude pokutovat, ale naopak se podílet na organizaci a hladkém průběhu. A spojit bruslení s příjemným požitkem z jízdy osvětlenými ulicemi historické i novodobé části města je podle mě nejlepším lákadlem, jak využít sobotního večera. Čím více bude takových akcí, nejen v Opavě, ale i v dalších městech, bude to jen ku prospěchu.