TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

V Praze vyroste nový tunel a most přes VltavuVnitř…(import z brusle.info/blog)

V Praze vyroste nový tunel a most přes Vltavu
Vnitřní Městský okruh hlavního města Praha (Autor: SATRA)

27. října 2006 4:15
Praze se za pár let výrazně uleví. Už za pět let bude možné objet centrální část města pod zemí. Na vyústění Strahovského tunelu naváže na Špejcharu nový tunel, kterým auta podjedou Stromovku i Vltavu a dostanou se až do Troje. Dopravu v Holešovicích zlepší také nový most přes řeku.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Nový závěsný most bude sloužit nejenom automobilové dopravě, ale i tramvajím.

Tím bude dokončena další, významná část vnitřního Městského okruhu, jenž se průběžně staví už téměř třicet let. Pražanům a návštěvníkům metropole se jeho uzavřením zjednoduší průjezd Prahou.

"Kdy bude okruh dokončen, si netroufám říct. Hotovo bude až ve chvíli dokončení prací v severovýchodní části města od Štěrboholské radiály na křižovatku Balabenka," řekl iDNES.cz Ludvík Šajtar, který je hlavním koordinátorem stavebních prací.

První práce na severozápadní části Městského okruhu už začaly. Ještě do konce října by také měly začít stavební úpravy na Letenské pláni naproti ulici U Vorlíků, konkrétně otevřením jámy pro ražbu nového tunelu.

Národní knihovna i podzemní garáže
Kromě nového tunelu na Letné vznikne i několik dalších staveb.

Nejen návštěvníci fotbalového stadionu pražské Sparty, ale i lidé, kteří v jeho blízkosti bydlí, se můžou těšit na nové vysokokapacitní podzemní garáže.

Na Letenskou pláň bude také přemístěna Národní knihovna a její novodobé fondy, tedy svazky vydané po roce 1800.

Do Prahy se začátkem týdne sjelo několik předních architektů v čele se zřejmě nejžádanější architektkou na světě, Britkou iráckého původu Zaha Hadidou. Společně vyberou návrh, podle kterého bude nová Národní knihovna postavena.

"Knihovna vyroste na ploše 12 tisíc metrů čtverečních. Co je ale důležité, že kromě vlastní budovy budou architekti řešit i podobu okolí na ploše osm tisíc metrů čtverečních, která bude využita jako veřejné prostranství," řekl primátor Pavel Bém.

Pokud vše půjde podle plánu, mělo by na Letné vyrůst i nové oceanárium. Proti jeho výstavbě se bouří příznivci skateboardingu, kteří považují mramorovou desku na místě bývalého Stalinova pomníku za ideální plochu pro svůj sport.

Pavel Eichler, iDNES.cz
A  poděkování za upozornění Radkovi