TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Auto-mat 2007Jako každý rok na jaře a na podzim pr…(import z brusle.info/blog)

Auto-mat 2007

Jako každý rok na jaře a na podzim proběhne velká cyklojízda, mající za úkol upozornit na nedostatek cyklostezek a nevhodné podmínky v Praze pro cyklisty celkově.
Což o to, tyhle námitky nějaký proaktivní politik dovlečený před mikrofon vyvrátí a srocení kolařů něco naslibuje, ale to je asi tak všechno, co se děje. Dnes se takhle zviditelňoval Cyril Svoboda. V elastickém cyklodresu.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Mimochodem – zřejmě v každé zájmové skupině je několik jedinců, oblečených do něčeho „profi“ a „elastického“, kterým se většina pošklebuje. Ale to jen tak na okraj.
Sraz byl netradičně na Staroměstském náměstí. A jak je vidět podle fotek, z dav tvořilo devadesát procent cyklistů.
Modely kol byly různé – od hi-tech futuristických šílenosti po Sobi 20 (viděl jsem na vlastní oči – pamětníci ať zamáčknou slzu).
Po nekolika organizačních pokynech a trochu toho pokrytectví od politiků jízda začala. Na bezpečnsot dohlíželo mnoho policistů – ať na motorkách či kolech.
Směr Pařížská, poté kolem Nemocnice Na Františku a na Těšnově jsme se napojili na magistrálu. Pravda, sobotní odpoledne bylo poklidné a aut nemnoho, ale zácpu na magistrále jsme vytvořili. Celý dav (podle prvních odhadů kolem 2000 lidí) vyrazil po magistrále k Muzeu a směr Nuselský most.
Za Paláce kultury (pro mladší: Kongresové centrum) následovala otočka a tou samou trasou zpět na náměstí J. Palacha.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Lidí přišlo hodně, nálada byla dobrá. Skvělá byla i organizace – jak od Policie ČR, Dopravních podniků a hlavně organizátorů.
Je příjemné se projet po Praze, ale obávám se, že výsledek (větší podpora cyklistiky v Praze) nepřinese. Na to je to příliš mírné a snažící se nikoho nenaštvat.
Tomu na prvních ilegálních cyklojízdách odpovídala i nálada – že za „něco“ bojujeme, že „něco změníme“. Současná podoba „necháme je dvakrát za rok projet a pak od nich bude klid“

Věřím, že podobná akce každý druhý pátek odpoledne (a někdy i v neděli) by nějaký efekt mít mohli.
Budu se tedy těšit na další cyklojízdu. A do ní si budu v pražské dopravě hlídat záda.