TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Fotím rychlobruslařský oddíl na tréninku Jak j…(import z brusle.info/blog)

Fotím rychlobruslařský oddíl na tréninku
Jak jsem tu zmínil via Teidu, byl jsem pozván (čti „Pozval jsem se“) na tréning rychlobruslařského oddílu do jedné pražské haly. A ano – podle fotek je jasné, že se jedná o Letňany.
Neznám metodiku, obvyklé postupy, nic. Takže mi nezbývalo, než se s foťákem plést co nejméně a všímat si, jak kdo bruslí a co se děje.
V oddílu byly děti tak od pěti let (??) do XX (neodhadnu), ale v hale jsem nebyl nejstarší. Což je v poslední době poměrně důležité kritérium.
Na začátku krátké rozcvičení na jedné brusli (ano, jak jste si ze mě tuhle na slalomu dělali srandu, když jsem po rozjezdu odkopl brusli a jel dál jen v jedné, tak tady je to oficiálně). A někteří na té jedné brusli dokázali přeskakovat zleva doprava tím suplovat odrážení. Neboli na jedné brusli zrychlovali. To budu muset zkusit – nějak mě to zatím nenapadlo.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)  Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Pak už obout a jelo se. Kolem dokola. Na hladkém betonu brusle 4×100 (možná i 110mm) jely opravdu hodně rychle. Stačilo stát v rohu vytyčeného stometrového oválu a sledovat projíždějící bruslaře ke slušnému zamotání hlavy. I když dost k tomu přispívalo sledování jedním okem skrze objektiv a druhým nezkreslené okolí.
Po jízdě na oválu probíhaly cvičení na obratnost a ovládání bruslí.

Dostaly se k tomu pozdě, až ve třinácti.

Osobně mi přijde, že namísto správného odrážení na oválu do zatáček či překládání by jim prospělo vzít obyčejné brusle a jet se projet do parku či na ulici. Dost bylo vidět, že kromě oválu nemají najeto a tím pádem nemají stabilitu a jistotu v ovládání bruslí.

Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)  Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)  Jsem prilis sexy na zadani alternativniho textu ;)

Zkoušel se i slalom, ale myslím, že první místa Freeletné ohrožena nejsou. Jednou si ale budu muset někde sehnat závodní brusle a zkusit pohled z druhé strany – možná příští rok Life in line ? S pytlem na hlavě :)
Několik dalších cviků na správnou techniku, pár koleček kolem haly (řekne se třeba osm a než nastavím foťák, tak je po všem. Fakt jezdí rychle).

Necháš je kroužit a jednou za nějakou dobu jim nařídíš změnit směr.

Po nich nastoupil další oddíl – od vidění jich pár znám, jméno týmu si opravdu nepamatuji. Třeba se poznají na fotkách.
Ti už po krátkém rozcvičení kroužili do kola dokolečka. A občas si stěžovali, že jim to to v hale klouže. Překvapivé, protože mé kolečka do slajdu nedonutím ani rozlitou minerálkou :)

Focení
Jak vím z nedělních slalomů, v hale se fotí mizerně. Nerovnoměrné a (pro potřeby focení) slabé světlo. Čili nutno jít i s bleskem na vyšší citlivosti ISO a doufat. No, pár fotek se snad podařilo.