TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Sportovní den …aha, volby

Otevření spojky Mladoboleslavká – Toužimské jako sportovní dne. No, proč ne. Hlavně když je pár hodin před volbami a je třeba se prezentovat. I když to nebylo až bůhvíjak násilné, ale bylo to.

Mimochodem – pokud chcete vidět mapu z mapy.cz, vytištěnou, fixkou dopsané info, naskenovanou a danou na web – klik.

Dozvěděl jsem se od R, že je třeba pomocná brusle – nebo ruka. Půjčovna bruslí, skákací boty a takové. A že kdesi ve Kbelích je něco posrtovního a bruslařského. Hledal jsem po webu hledal, ale nenašel. Jak by také ano, když jsem se od organizátorky dozvěděl, že to “dali jen do místních novin”. No, reklama je důležitá. O tom by mohl vyprávět R, který si na stan půjčovny (viz dále) nedal reklamu – až se podivovali i kolemjdoucí. No, nemá ji. A pokus přesvědčit ho, že alespoň vizitky jsem zhruba po dvou letech vzdal. Ale zpět na silnici.

Přijeli jsme brzo – nebloudili jsme. Možná je to tím, že jsem moc nekecal do navigace. Naprosto dokonalý hladký asfalt a policajt, kterého bylo třeba přesvědčit, že ty všechny brusle tam na hřbetě neodneseme. Byli jsme na místě skoro jedni z první, ale hlavní organizátoři to měli připravené perfektně. Dostali jsme stůl a lavici. A stan s lavicemi na půjčovnu. Nanosili jsme brusle a dohodli se, že se budeme tvářit, že pytel s chrániči neexistuje. Však oni padat nebudou.

DSC_2081 DSC_2090 DSC_2113

Začaly se sjíždět další atrakce: dva kejklíři na chůdách, historické kostýmy, místní dobrovolní hasiči, občerstvení. Malování křídami. Bonbóny.  Koloběžky. A nakonec brusle a skákací boty. My. Točič.

DSC_2124 DSC_2133 DSC_2152

Organizace šla vcelku dobře – dokud nedorazilo větší zvíře. Ne to nejvyšší, ale vyšší než aktuálně přítomní. A začal fičák. Tohle sem, tohle tam, tohle přendáme… během pár minut nastal chaos, ve kterém se prakticky nikdo neorientoval a jen pozvolna se uklidňoval do stavu “před”. Tomuhle člověku nikdo neřekl ne. Mimochodem – dlouhý kabát, masivní černé brýle, vystupování – mafián, řeklo by deset lidí z deseti, včetně obecních bláznů. Ale před objektiv jsem si ho srovnal rychle.

Krátce před třetí se objevil i starosta Kbel a přilehlých polí, láno a vzduchoprázdna. Všichni organizátoři a aktéři šli (dobrovolně, byť lehce škodolibě) dělat publikum, aby starosta nemluvil ke slunečnímu svitu a čerstvému asfaltu. Samotný projev Urbi et Orbi byl možná předvolební labutí písní. Faktem je, že starosta nebyl příjemně naladěn a měl dikci popuzení, dotknutosti a vyhlášení války. Války tak střední velikosti. Škoda že jsem to nenahrál. Ale subjektivně v projevu urazil všechny, kteří mu za poslední měsíc zkřížili cestu. Po projevu už jsem ho tam neviděl.

DSC_2163  DSC_2197 DSC_2203

Po projevu se rozproudil společenský život. Lidé z různých stánků se navzájem navštěvovali a zkoušeli navzájem atrakce. Občas tam zabloudil i někdo, kdo by mohl být i místní. Ale boty bych na to nevsadil.

Mladí hasiči zabrali půjčovnu a řádili na bruslích, na skákacích botách se vystřídalo také pár lidí. Svítilo sluníčko a bylo tam pěkně – abych také napsal něco pozitivního. Pokud to z fotek vypadá na slušnou účast, děkuji – podařilo se mi to tak naaranžovat.

DSC_2212 DSC_2221 DSC_2231 DSC_2238

Takže u mně dobrý. Potkal jsem pár zajímavých lidí, příjemně se pobavil a vydělal nějaký ten groš. O celkovém významu této akce si spekulovat netroufnu – ale nebýt voleb, tak po tom pes neštěkl.