TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Noc na ostří nože?

Bladenight Praha, květen 2009. Po všech ostatních městech se vyjelo i v Praze.

Z doslechu: po zkušenostech s minulými jízdami mnoho lidí nejelo – pokud je pro ně problém sjet miniaturní kopeček na dvouproudé silnici s kilometrem roviny na dobrzdění –dobře jim tak. Stejně to byla konkurenční akce.

Mimochodem – tady se ukazuje přístup k bruslím. Stále jsou chápány jako sportovní náčiní, které je třeba využívat na vyhrazených místech a ne jako velmi slušný dopravní prostředek, ve městě zcela rovnocenný kolu.

Ale zpět na Podolské nábřeží. Jak jsem tu minule psal, tak takhle jízda byla hodně podobná. První část neboli příjezd na start i závěr domů byl stejný. A co se dělo mezi tím ?

Oficiální jízda Prahou.

Jako loni organizovala Hepa –inline škola (no jo, přihodíme odkaz a uděláme reklamu). Start skoro od Žlutých lázní, trasa po Modřanské až ke Generála Šišky a zpět. Podle mapy něco kolem 13km.

Půl hodiny před startem sice na místě nebyla ani noha, ale už o chvíli později dorazili pořadatelé a Městská policie a záchranka. Chvíli to vypadalo, že na nás budou mít přesilovku, ale nakonec se sešlo odhadem sto lidí. Atmosféra byla tedy poměrně intimní – ale to v žádném případě není na škodu – právě naopak.  Dalo se mluvit s kýmkoliv a kromě slečen od RedBullu, které odpovídaly většinou naučenými frázemi (obzvlášť, když jsem se je snažil dostat na další Freeletnou).

V devět nás přivítali a vyrazilo se. Ano, (bruslařská) akce, která začala včas. I takové věci se dějí. Na dvouproudé silnici jsme měli oficiálně jeden pruh a většinou se to i dodržovalo, přestože večer byl provoz minimální. Povrch je kvalitní a až na několik tramvajových kolejí (to je prokletí Prahy – jakákoliv silnice je rozdělena alespoň jednou odbočující tramvají).

Otočit se a zpět. Někdo si i stěžoval, že jsou na něj moc velké sjezdy, ale já si kromě roviny nevšiml ničeho. Ale občas šel někdo k zemi častěji než cestou tam. Dojeli jsme až k Podolské vodárně, otočka a konec u Žlutých lázní.

Příjemná komorní akce. O něco svižnější, než konkurenční města ale opět opakuju – to není na škodu. Ale na druhou stranu – sto bruslařů na milion a půl obyvatel je smutné číslo. Nezbývá než poděkovat všem organizátorům a doprovodu a těším se na příště.

PS. Nápad vylepšit si brusle svítícími tyčinkami jsem nakonec nerealizoval. Zapomněl jsem na státní svátek a obchod už měl zavřeno. A bylo to dobře- různý votuněných bruslí bylo mnoho a nevypadá to tak dobře, jak jsem si namlouval.