TiK

V minulosti to bylo bez zábran, chápeš? Bylo to bez starostí a všechno bylo jako první jízda. Tam, kam jsi jel, tam nikdy nejel nikdo jinej

Začátek konce ?Občas ke mně pronikne nějaká teorie…(import z brusle.info/blog)

Začátek konce ?
Občas ke mně pronikne nějaká teorie vývoje místa či společnosti. A vůbec mě netěší, že teď jednu z nich vidím v praxi.

Letná. Bývalý Stalinův pomník. Jak mnozí víte, pro mne srdeční záležitost.
A co že se děje ? Probíhá pozvolná degradace tohoto místa. Začíná drobností, na kterou se začnou nabalovat další a další jevy, které vedou…špatným směrem.

1. Rozebírání Stalina
Rozebírání pomníku na kameny, aby bylo „na čem jezdit“. První krok převážně skejťáků. Prostředí ztratilo přirozený pořádek a nebyl problém někam zahodit papír.

 

2. Hory odpadků.
Pokud už to není první nepořídek, není problém odhodit cokoliv kamkoliv. Snahy magistrátu o občasné umístění košů selhávají – skejťáci si je berou jako překážky a když pak dojde na uklizení vyprodukovaného odpadu, není kam. Ale odpadky to nekončí.

3. Podivné existence
Pominu teď vyhlášené letenské homosexuály – ty jsou někde ve křoví a co se děje tam je mi opravdu jedno. Spíše není problém potkat sociálně vyloučené nepřizpůsobivé, kteří hory odpadků prohrabávají a hledají využitelné zbytky. V závěsu za nimi jsou lidé hledající inspiraci v ilegálních látkách vdechovaných či aplikovaných nitrožilně.

Jistě, Letná byla vždy trochu zvláštní (genius loci je příliš vznešený termín), ale v poslední době se znepokojením sleduji vzrůstající výskyt sociálně vyloučených či nepřizpůsobivých.

Body 2. a 3. vedou ve spolupráci s nedostatkem toalet na Letné k přeměně některých koutů na záchodky – se všemi smyslovými vjemy z toho vyplývajícími.

Toto je v zásadě současný stav.

Pokud budu pokračovat v prognóze dále, bude to přibližně takhle:

4.Přiliv sociálně vyloučených či nepřizpůsobivých lidí na Letnou

5.další degradace prostředí – rozšíření odpadků, další problémy s hygienou (další nanášení odpadků, koncentrace sociálně vyloučených či nepřizpůsobivých lidí)

6.odliv většinové společnosti (strach, hnus)

7.vznik vyloučené lokality

Možná to vidím příliš černě, ale tvrdím, že momentálně je Letná (Stalin – ne celá pláň) v bodě tři.

Co s tím ?

Přiznávám, že nevím.

Magistrát (údajně) nemá peníze a zoufale hledá někoho, kdo ho Stalina zbaví (=žádné další investice od města). Pokud někdo Stalina koupí, bude tam komerční projekt, který zničí Stalina komplet.

1. Snad častější úklid odpadků či procházky městské policie (ne že bych byl spokojený jezdit s policajtem za zády). Ale to jsou další městské finance.

2. Plot, organizace určená na dohled a údržbu a vstupné jako do skateparku. Strašná představa.

3.Občanská iniciativa, která přijde s nějakým plánem, který bude realizovatelný a zajímavý pro všechny zúčastněné strany. Ne, netuším co a jak.

Pokud vás to zajímá, má někdo plán či nápad ? Já skončil u toho vzít první část tohoto a zajít s tím na magistrát. Že si dělám starosti a neznám řešení, nicméně jsem ochoten se na něm nějakým způsobem podílet.